niedziela, 28 sierpnia 2011

Zupa gulaszowa

Jakiś czas temu mąż poprosił mnie o ugotowanie zupy gulaszowej... w związku z tym że nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupy zaczęłam szperać w necie i szukać najlepszego przepisu. Po wielu eksperymentach stworzyłam własną zupę gulaszową:-) Niestety jest pracochłonna, ale spróbujcie ja zrobić, bo naprawdę warto.

Składniki:
mięso wieprzowe (łopatka lub gulaszowe), 70-80 dag
cebula, 2 sztuki
pieczarki, 30 dag
marchewki, 2 duże sztuki
pietruszka, 1 sztuka
papryka czerwona lub żółta, 2 sztuki
ogórek konserwowy, 6 sztuk
kukurydza, 1 puszka
groszek, ½ puszki
pomidor, 1 sztuka
koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki
liść laurowy, 2 sztuki
ziele angielskie, 4 sztuki
sól
pieprz
ostra papryka

Przygotowanie:
1.      Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, później dorzucamy cebulą. Jak się usmaży wrzucamy do garnka, zalewamy wodą wg uznania, ale ok. pół garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
2.      Pieczarki kroimy w plasterki, obsmażamy i dodajemy do mięsa.
3.      Jak mięso będzie już trochę miękkie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
4.      Następnie kroimy ogórki i paprykę w cienkie paski, i dodajemy do garnka.
5.      Pomidora zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy na sicie i dorzucamy wszystko do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
6.      Na koniec zagęszczamy wodą z mąką lub śmietaną z mąką.

Oto rezultat:
Smacznego.



Biszkopt z owocami

Autorem artykułu jest Marek  Szymański

Przeglądając zapiski mojej mamy znalazłem przepis na biszkopt z owocami, który zawsze się udaje. Może to być hit wieczoru lub każdego innego przyjęcia. Sprawdziłem sam - zawsze mi się udał biszkopt. Nigdy nie było zakalca. Sprawdzisz mnie?  Zachęcam. Życzę przyjemnych chwil podczas pieczenia i konsumpcji w miłym towarzystwie.
Poniżej podaję przepis wykonania biszkoptu, który zawsze mi wyszedł. Znalazłem go w przepisach mojej mamy, która wykonała ich bardzo dużo na różne okazje.
Składniki:
1.  cztery jajka
2. 1 szklanka cukru
3. cukier waniliowy
4. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5. 1 łyżka octu
6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7. 1 szklanka mąki pszennej ( ja używam mąki Szymanowskiej)
8. 4 łyżki wody
Wykonanie:

Oddzielić białko od żółtka. Następnie oddzielone żółtko utrzeć do białości ( puszystą masę) z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Po utarciu dodać: 4 łyżki wody, 1 łyżkę octu, 1 szklankę mąki pszennej, czubatą 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Gdy wszystko ubijemy dodać pianę z czterech białek i dobrze wymieszać na jednolitą masę, którą wlewamy do tortownicy uprzednio wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika. Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. I ot mamy gotowy biszkopt, z którego możemy wyczarować dla naszych bliskich ciasto z owocami, tort na imieniny, chrzciny lub na każdą inną okazję lub bez okazji.

Gdy mamy ostudzony biszkopt możemy podzielić go na dwie części. Spód nasączyć delikatnie np. galaretką gotową kupioną w sklepie lub ponczem wykonanym z 1 szklanki wody przegotowanej i ostudzonej, do której dodać sok z 1 cytryny i 4-5 łyżek cukru do smaku. Teraz nałóż krem biały lub ciemny. Na to nasączoną górę biszkoptu. Włóż w tortownice i poukładaj na wierzchu, w zależności od tego, co masz, maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie lub jeszcze inne owoce. Na koniec polej wierzch galaretką. Gdy zastygnie można podawać znajomymi, przyjaciołom, rodzinie.
Życzę smacznego
Marek



---
Autor artykułu Marek
Artykuł pochodzi ze strony:
http://wszystkooogrodzieidomu.blogspot.com%3c/p%3E%3C/p
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/%22%3Ewww.Artelis.pl%3C/a>

czwartek, 25 sierpnia 2011

CIASTO ORZECHOWE

Ciasto:
½  kg mąki
½ szklanki cukru pudru
15 dag miodu
pół margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
Zagnieść wszystkie składniki razem i podzielić ciasto na pół, upiec 2-a placki, piec ok. 30 min.
Krem:
½ litra śmietany 36%
cukier waniliowy
2 łyżki rozpuszczonej żelatyny
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym (nie za długo) i dolać żelatynę. Ugotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego.
Przekładać: placek/śmietana/placek/karmel/orzechy

Szarlotka od Ewci

Dzisiaj pieczemy szarlotkę, jest naprawdę łatwa i bardzo smaczna:-) Przepis mam od koleżanki z pracy, "starszej":-) i bardziej doświadczonej w pieczeniu i gotowaniu.
Składniki:
2 słoiki litrowe jabłek ( można zrobić to ze świeżych jabłek, czyli usmażyć 2,5 kg antonówki)
3 szkl mąki tortowej
4 żółtka
1 kostka masła roślinnego
0,5 szkl cukru
2 cukry waniliowe (1-en do ciasta, 2-i do jabłek)
0,5 opakowania proszku do pieczenia
1 łyżka stołowa cynamonu

Bierzemy się do pracy.
Mąkę i masło należy posiekać, dodać proszek do pieczenia i takie posiekane zostawić na 10-15 minut. Następnie dodajemy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i łączymy wszystkie składniki. Jeżeli nie da się zagnieść możemy dodać 1 łyżkę śmietany. Teraz dzielimy ciasto, 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Do jabłek dosypujemy cukier waniliowy i łyżkę stołową cynamonu. Następnie wykładamy na blachę pozostałą część ciasta, czyli 3/4, smarujemy jabłkami i na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Ustawiamy piekarnik na pieczenie "góra/dół"  i pieczemy aż ciasto na wierzchu będzie zarumienione, ok 45 minut.



Życzę smacznego