poniedziałek, 31 października 2011

Ananasowiec

Ananasowiec... coś pysznego, uwielbiamy to ciasto, zachęcam do zrobienia w domu...

Składniki na biszkopt:

6 jaj,
1 ¼ szkl cukru,
1 ¼ szkl mąki,
proszek do pieczenia,

Składniki na masę budyniową:

1 puszka ananasów,
¼ szkl wody,
1 budyń śmietankowy,
4 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki mąki pszennej,
2 łyżeczki maki ziemniaczanej,
4 żółtka,
masło,

Składniki na bezę:

4 białka,
1 szkl cukru,
2 paczki wiórek kokosowych,


Wykonanie biszkoptu.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy w miseczce z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Jak białka się ubiją dodajemy do nich żółtka i cały czas miksujemy (zmniejszamy tylko obroty miksera). Jak wszystko się połączy dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Pieczemy w 170ºC przez 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.

Wykonanie bezy.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 15 minut, aż beza się zarumieni.

Wykonanie masy budyniowej.
Ucieramy masło mikserem. Do garnka wlewamy sok z ananasów, ¼ szkl wody, dosypujemy budyń, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa budyniowa, następnie dodajemy po 1 żółtku, mieszamy i chwilę gotujemy. Po wystudzeniu dodajemy stopniowo masę do utartego masła cały czas miksując. Ananasy kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy budyniowej, mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.

Ciasto przekładamy w następującej kolejności: biszkopt/masa budyniowa/beza z wiórkami/masa budyniowa/biszkopt.

Karkówka w sosie śmietanowo-porowym


Karkówka wychodzi rewelacyjna, bardzo miękka. Proste danie, a zarazem smaczne. Polecam.

5 plastrów karkówki,
2 pory,
1 cebula,
½ szkl śmietany 18%,
¼ szkl wina czerwonego półwytrawnego,
1 łyżeczka posiekanej pietruszki (świeżej lub mrożonej),
sól,
pieprz,

Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, solimy, pieprzymy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, a pora w talarki. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia mięso posypujemy porem i cebulą, całość podlewamy winem. Do śmietany dolewamy ¼ szkl wody, wsypujemy pietruszkę, mieszamy i polewamy mięso na 5 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego

Krem brokułowy


Składniki:

1 żeberko/1 pałka kurczaka lub inne mięso na którym gotujemy zupę,
1 brokuł,
5 ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszkę,
makaron Muszelki Lubella, lub inny drobny makaron,
sól,
pieprz,

Wlewamy do garnka 2 litry wody, gotujemy mięso. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Jak mięso będzie ugotowane wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Brokuła dzielimy na małe różyczki, myjemy i wrzucamy do naszej zupy, gotujemy ok. 5 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu wylewamy wszystko na sito zachowując wywar. Warzywa i mięso miksujemy blenderem, W zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać, tyle dolewamy wywaru.
Gotujemy makaron.
Podajemy z makaronem, tak jak rosół.

Smacznego

czwartek, 27 października 2011

Cannelloni z mięsem i pieczarkami.

Uwielbiam wszystkie rodzaje makaronów. Moje Cannelloni to propozycja na rurki nadziewane mięsem i warzywami w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym.



Składniki:

1 opakowanie makaronu Cannelloni,
500g mięsa mielonego,
2 cebule,
1 duża papryka czerwona,
4 pomidory,
6 pieczarek,
½ puszki kukurydzy,
1 ząbek czosnku,
150 g żółtego sera,
2 łyżki koncentratu,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia,

Przygotowanie nadzienia.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy mięso mielone i dalej smażymy. W tym czasie kroimy w kostkę pieczarki, paprykę i obrane ze skórki pomidory. Jak mięso się podsmaży dorzucamy do niego pieczarki i prawie całą paprykę (zostawiamy garstkę papryki do sosu). Jak pieczarki puszczą sok odcedzamy cały farsz na sicie i z powrotem wrzucamy na chwilę na patelnie. Dodajemy połowę pomidora, kukurydzę, 50 g startego sera żółtego, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Przygotowanie sosu pomidorowo-paprykowego.

Wrzucamy do rondla pozostałą część papryki, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, później dodajemy pozostałe pomidory. Dusimy tak długo, aż się wszystko rozgotuje, na koniec podajemy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron wrzucamy na 3 minuty do wrzątki, wyjmujemy i faszerujemy nadzieniem.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron i zalewamy sosem pomidorowo-paprykowym. Zapiekamy w 180ºC przez około 30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem makaronu z piekarnika całość posypujemy startym serem.




Smacznego

Surówka z kalarepy

Kalarepa to samo zdrowie!
Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, fosfor, miedź, chlor, jod, karoteny, witaminy B1, B2, B6, C, kwas foliowy, szczawiowy.
Kalarepa ma najwięcej wartości odżywczych jak jemy ją na surowo.
Ugotowana kalarepę mogą już jadać dzieci od 7 miesiąca życia.
Kupując kalarepę wybierajmy okazy małe lub średnie, o sztywnych i zielonych liściach.




Składniki:

1 kalarepa,
1 małe jabłko,
1 marchewka,
koper,
sok z cytryny,
majonez,
sól,
pieprz,

Kalarepę, marchew i jabłko ścieramy ma tarce, dodajemy posiekany koper, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą, pieprzem, i sokiem z cytryny.

Kurczak w 5-ciu smakach

Przepis dla zapracowanych, szybki i smaczny obiad.



Składniki:

1 pierś kurczaka,
1 opakowanie mrożonych warzyw – Mieszanka Chińska,
2 łyżki sosu sojowego,
przyprawa Kuchni Chińskiej,
ryż,
sól,

Kurczaka kroimy w małe słupki, podsmażamy, dodajemy opakowanie mrożonki chińskiej, podlewamy trochę wodą i dusimy 20-30 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy sos sojowy, 1,5-2 łyżeczki przyprawy chińskiej i mieszamy. Podajemy z ryżem i surówką z białej kapusty.

niedziela, 23 października 2011

Sałatka z brokułem i jajkiem

Polecam następną przepyszną sałatkę...



Składniki:

1 brokuł,
1 puszka kukurydzy,
4 jaja,
2 pomidory,
majonez,
sól

Brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie (tylko nie za długo, żeby nie był rozgotowany). Gotujemy jajka. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kukurydzę odcedzamy na sicie. Jajka i pomidory kroimy w „ósemki”, dorzucamy kukurydzę, brokuła, solimy i mieszamy z małą ilością majonezu.

Smacznego

Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami

Nie wiesz co zrobić na obiad? Masz mało czasu? Spróbuj makaron penne z kurczakiem...


Składniki:

1 pierś kurczaka,
6 pieczarek,
1 opakowanie makaronu penne (ja kupuje makaron Lubella Penne 0,40 kg),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
100 g sera o ostrym smaku,
200 ml słodkiej śmietany (36%),
oliwa,
ocet winny,
1 kostka rosołowa,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,


Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której wrzucamy kostkę rosołową, kilka szczypt oregano i bazylii. Jak kostka rosołowa się rozpuści wrzucamy kurczaka. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Jak mięso się usmaży przekładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody – tak żeby zakryć mięso – i dusimy na małym ogniu. Teraz smażymy na patelni cebulę i czosnek, jak cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i dusimy aż woda odparuje, następnie wrzucamy wszystko do mięsa i dusimy. Po 5-10 minutach dodajemy 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, oregano, bazylię oraz starty ser. Mieszamy aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszając czekamy aż się zagotuje.
Gotujemy makaron i podajemy wszystko razem.

Metrowiec



Uwielbiam to ciasto, pyszna masa budyniowa, wilgotne biszkopty... Pamiętam jak piekła je kiedyś moja ciocia... teraz przyszedł czas na mnie... Proponuję wersję trochę uproszczoną, mniej pracochłonną... czyli metrowiec z dwóch biszkoptów.

Składniki na biszkopty:

16 łyżek ciepłej wody,
16 łyżek oleju,
2 szkl cukru,
8 jaj,
2 szkl mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
4-5 kropel zapachu waniliowego,

Wodę, olej, żółtka i cukier ucieramy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą po ubiciu dodajemy do mąki i utartych żółtek, wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na 2-ie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej zapach waniliowy. Pieczemy dwa biszkopty w standardowych blaszkach w temperaturze 180 º C przez ok. 30 minut.

Składniki na masę:

1 masło roślinne,
3 szkl mleka,
8 łyżek cukru,
6 łyżek mąki krupczatki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń, jak masa ostygnie ucieramy ją z masłem na puch.

Składniki na polewę:

1/2 kostki margaryny,
6 łyżek cukru,
2-3 łyżki kakao,
2 łyżki wody,

Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy 6 łyżek cukru, wodę i kakao. Mieszamy aż cukier się rozpuści, studzimy.


Biszkopty kroimy na pół, przekładamy masą budyniową i polewamy czekoladą.

czwartek, 13 października 2011

Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i kukurydzą


Składniki:
12-15 płatów makaronu lasagne,
300 g mięsa mielonego,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
3 pomidory,
½ puszki kukurydzy,
150 g sera żółtego,
oliwa do smażenia,
5 łyżek masła,
3-4 łyżki mąki,
¾ szkl mleka,
oregano,
bazylia,
sól,
pieprz,

Przygotowanie farszu:

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, i smażymy na oliwie. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy 10-15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną kukurydzę i dusimy pod przykryciem 10 minut. Przyprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

W garnku roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy masło połączy się z mąką dolewamy mleko i cały czas mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami masła, układamy 3-4 warstwy w następującej kolejności: płaty lasagne/farsz mięsny/starty żółty ser/sos beszamelowy, itd. Na wierzchu układamy płaty lasagne i smarujemy je pozostałą częścią sosu beszamelowego. Na 5 minut przed końcem pieczenia całość posypujemy startym serem.
Pieczemy około 30 minut w 180ºC.

Sałatka z porem i ananasem

Polecam połączenie pora z ananasem, do tego kurczak, kukurydza i mamy szybka, i pyszną sałatkę...


Składniki:
1 pierś kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa,
1 duży por,
majonez,
sól,

Pierś kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ananasa kroimy w małe kawałki i odsączamy razem z kukurydzą na sicie. Pora kroimy na cienkie plasterki. Pierś po ugotowaniu kroimy w kostkę, dodajemy do niej ananasa, kukurydzę, pora i majonez, przyprawiamy solą.
Smacznego

Kalafior z pulpetami pod beszamelem

To jedno z popisowych dań dla moich gości, zawsze proszą o przepis, jest naprawdę pyszne.


Składniki:

500 g mieszanego mielonego mięsa,
1 średni kalafior,
10 średnich marchewek,
2 cebule,
1 pęczek natki pietruszki,
1 żółtko,
3 łyżki tartej bułki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
200 g śmietany kremówki,
sól,
pieprz,

Mięso mielone mieszamy razem z żółtkiem, tarta bułką i 1-ą cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy na pikantnie solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy dokładnie z każdej strony. Zdejmujemy i odstawiamy, najlepiej w ciepłe miejsce.
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy 15 minut w trzech szklankach osolonego wrzątku. Następnie myjemy kalafior, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do marchewki po 5 minutach gotowania.
Marchew i kalafior odcedzamy zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło w garnku i dodajemy cebulę, jak się cebula zeszkli posypujemy ją mąką i zasmażamy. Dolewamy do garnka 2 szklanki wywaru jarzynowego i śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu 5 minut. Wkładamy do sosu kalafior, marchewkę i kotlety, krótko podgrzewamy. Na koniec posypujemy danie natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego.

wtorek, 11 października 2011

Zalety szpinaku

Autorem artykułu jest Anna Kacperska

Jeśli w Twoim jadłospisie nie występuje szpinak ... nawet nie wiesz, co tracisz! Szpinak to wręcz kopalnia witamin, składników mineralnych i innych cennych związków, niezbędnych dla zachowania jak najlepszego zdrowia. Najlepiej opanować sztukę wkomponowywania szpinaku do jak największej ilości dań przyrządzanych w naszej kuchni!

szpinak

Witaminki ...

Liście szpinaku są doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej szczególnie jesienią. Tak naprawdę, to nie ma takiej tkanki w organizmie, ani przemiany biochemicznej, która mogłaby się odbyć bez tej witaminy. Dzięki obecnej w szpinaku witaminie C, nasze serce i układ krążenia funkcjonuje prawidłowo, mamy zdrowe kości i zęby, ale również ładną cerę i dużą odporność!

Poza tym, szpinak zawiera także sporo kwasu foliowego, witaminy niezbędnej szczególnie dla kobiet. Jego rola dla przyszłych mam jest niezwykle ważna, jednak należy pamiętać że około 50 % ciąż jest na ogół nieplanowana, dlatego warto zadbać aby nasza dieta była bogata właśnie w tą witaminę, a więc również szpinak.

Z innych witamin, szpinak bogaty jest także w beta karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A oraz zawiera witaminę E. Witaminy te są źródłem przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami - mają więc działanie odmładzające, ale również antynowotworowe.

Jak z bajki?

Przez bardzo długi czas, szpinak słynął dzięki Popeye jako najlepsze źródło żelaza ... jest to jednak mit! Żelazo zawarte w szpinaku, w rzeczywistości nie jest dobrze wchłanialne i nie przedostaje się do organizmu w dużej ilości. Znacznie lepszym źródłem tego składnika jest czerwone mięso, kurczak oraz ryby.

Widzieć lepiej ...

Szpinak wraz z innymi zielonymi warzywami, takimi jak kapusta czy boćwina jest jednym z najlepszych źródeł luteiny oraz zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze pomagają chronić nasze oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego, jeśli w Twojej rodzinie, istnieje problem ze wzrokiem, koniecznie wprowadź szpinak do swojej diety.

Jeść bez ograniczeń?

Szpinak jest jednym z produktów, na które możemy sobie pozwolić w większych ilościach, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Szpinak zawiera błonnik pokarmowy, praktycznie nie ma tłuszczu i jest tak niskokaloryczny, że na pewno nie musisz liczyć gramów liści, które zamierzasz zjeść!

Proste sposoby na szpinak w kuchni:
- przygotuj sałatkę ze świeżych liści szpinaku z orzeszkami, najlepiej piniowymi i rozdrobnionym kozim serem - z dodatkiem soku z granatów lub też octu winnego i oliwy, smakuje wyśmienicie!,
- liście szpinaku możesz dodawać do pulpecików mięsnych (to dobry sposób na "przemycenie" czegoś zdrowego w diecie dzieci),
- szpinak świetnie pasuje do lasagne i innych past,
- świeże listki to bardzo zdrowy dodatek do każdej kanapki!

---

Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

niedziela, 9 października 2011

Sałatka Cezar

Mniam, mniam, polecam fanom sałatek. Ostatnio serwuję ją na wszystkich imprezach, goście są zachwyceni.


Składniki:

1 pierś kurczaka,
1 sałata lodowa,
2 pomidory,
1 cebula czerwona,
1 papryka czerwona,
100 g sera żółtego,
oliwki,
grzanki – wg uznania,

Składniki na sos czosnkowy:

400 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
2 ząbki czosnku,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,


Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na 20-30 minut. Później smażymy. Sałatę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w półplasterki. Pomidory, paprykę i ser kroimy w kostkę.
Teraz robimy sos czosnkowy. Mieszamy jogurt z majonezem, wyciskamy czosnek i solimy, pieprzymy do smaku.
Wszystkie składniki (kurczaka, sałatę, cebulę, pomidory, paprykę i ser) wrzucamy do miski, dodajemy oliwki, grzanki i polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego

Ciasto toffi


Składniki na ciasto:
½ kg mąki,
½ szkl cukru pudru,
15 dag miodu,
½ margaryny,
2 jaja,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Składniki na bitą śmietanę:
½ litra śmietany 36 %,
cukier waniliowy,
3 łyżki żelatyny,

Składniki na masę:
1 puszka masy krówkowej/kajmakowej,
120 g orzechów włoskich,

Margarynę i miód rozpuszczamy w garnku. Na stolnicę sypiemy przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sodę, wybijamy 2 jajka i dolewamy margarynę z miodem – wszystkie składniki łączymy i pieczemy 2 placki w temperaturze 180 º C przez około 20 minut.

Śmietanę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, później studzimy i wlewamy do śmietany - cały czas ubijając.

Przekładamy ciasto. Na dolny placek smarujemy bitą śmietanę i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto należy schłodzić w lodówce.

Smacznego

Gołąbki w sosie pomidorowym

Wczoraj na obiad były gołąbki, to jest mój przepis.

Składniki:
1 duża kapusta biała,
1 kg mięsa mielonego,
2 szklanki ryżu,
3 pomidory,
sól,
pieprz ziołowy,


Kapustę gotujemy z dwóch stron, wyjmujemy, wycinamy głąb i zdejmujemy liście.
Ryż gotujemy 10 minut i przelewamy zimną wodą. Przygotowujemy nadzienie, mieszamy ryż razem z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy liść kapusty kładziemy farsz, zakładamy z obu stron brzegi liścia i zwijamy do środka.
Dno garnka wykładamy liściem kapusty i układamy na nim zawinięte gołąbki, podlewamy osoloną wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Przygotowujemy sos – pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok. 15 minut, na koniec solimy i pieprzymy. Kawałki pomidora możemy rozgnieść widelcem lub zmielić blenderem.
Wyjmujemy gołąbka i polewamy sosem pomidorowym.