wtorek, 8 listopada 2011

Sałatka Gyros układana warstwowo

Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też świetnie wygląda...



Składniki:

1 pierś kurczaka,
5 ogórków konserwowych,
1 puszka kukurydzy,
3 cebule,
1 kapusta pekińska,
4 jaja,
1 łyżeczka natki pietruszki,
majonez,
ketchup,
przyprawa Gyros,

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą Gyros i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie smażymy na patelni. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. W tym czasie kroimy w kostkę ogórka i cebulę. Siekamy natkę pietruszki i kapustę.
Jak mięso ostygnie układamy składniki warstwowo, najlepiej w przezroczystym naczyniu.
Na dno naczynia wykładamy pierś z kurczaka, smarujemy ją majonezem (mniej więcej łyżka majonezu), przykrywamy to ogórkami konserwowymi, na ogórki wyciskamy ketchup (mniej więcej 3 łyżki ketchupu), teraz sypiemy odsączoną kukurydzę i smarujemy ją 1 łyżką majonezu, następnie sypiemy cebulę i znowu ketchup (3 łyżki), przykrywamy kapustą pekińską i smarujemy majonezem, na to sypiemy pokrojone w kostkę jajka i wierzch posypujemy natką pietruszki.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, na pewno spróbuję:) zapraszam do mnie: http://angelina.smile.pomorskie.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ;) wszystkim smakowało, no ale krótko bo wszystko poszło na raz ;)

    OdpowiedzUsuń