Ananasowiec... coś pysznego, uwielbiamy to ciasto, zachęcam do zrobienia w domu...
Składniki na biszkopt:
6 jaj,
1 ¼ szkl cukru,
1 ¼ szkl mąki,
proszek do pieczenia,
Składniki na masę budyniową:
1 puszka ananasów,
¼ szkl wody,
1 budyń śmietankowy,
4 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki mąki pszennej,
2 łyżeczki maki ziemniaczanej,
4 żółtka,
masło,
Składniki na bezę:
4 białka,
1 szkl cukru,
2 paczki wiórek kokosowych,
Wykonanie biszkoptu.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka mieszamy w miseczce z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Jak białka się ubiją dodajemy do nich żółtka i cały czas miksujemy (zmniejszamy tylko obroty miksera). Jak wszystko się połączy dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Pieczemy w 170ºC przez 20-25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół.
Wykonanie bezy.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 15 minut, aż beza się zarumieni.
Wykonanie masy budyniowej.
Ucieramy masło mikserem. Do garnka wlewamy sok z ananasów, ¼ szkl wody, dosypujemy budyń, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsta masa budyniowa, następnie dodajemy po 1 żółtku, mieszamy i chwilę gotujemy. Po wystudzeniu dodajemy stopniowo masę do utartego masła cały czas miksując. Ananasy kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy budyniowej, mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.
Ciasto przekładamy w następującej kolejności: biszkopt/masa budyniowa/beza z wiórkami/masa budyniowa/biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz