niedziela, 23 października 2011

Metrowiec



Uwielbiam to ciasto, pyszna masa budyniowa, wilgotne biszkopty... Pamiętam jak piekła je kiedyś moja ciocia... teraz przyszedł czas na mnie... Proponuję wersję trochę uproszczoną, mniej pracochłonną... czyli metrowiec z dwóch biszkoptów.

Składniki na biszkopty:

16 łyżek ciepłej wody,
16 łyżek oleju,
2 szkl cukru,
8 jaj,
2 szkl mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
4-5 kropel zapachu waniliowego,

Wodę, olej, żółtka i cukier ucieramy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Z białek ubijamy pianę, którą po ubiciu dodajemy do mąki i utartych żółtek, wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na 2-ie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej zapach waniliowy. Pieczemy dwa biszkopty w standardowych blaszkach w temperaturze 180 º C przez ok. 30 minut.

Składniki na masę:

1 masło roślinne,
3 szkl mleka,
8 łyżek cukru,
6 łyżek mąki krupczatki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń, jak masa ostygnie ucieramy ją z masłem na puch.

Składniki na polewę:

1/2 kostki margaryny,
6 łyżek cukru,
2-3 łyżki kakao,
2 łyżki wody,

Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy 6 łyżek cukru, wodę i kakao. Mieszamy aż cukier się rozpuści, studzimy.


Biszkopty kroimy na pół, przekładamy masą budyniową i polewamy czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz