poniedziałek, 31 października 2011

Karkówka w sosie śmietanowo-porowym


Karkówka wychodzi rewelacyjna, bardzo miękka. Proste danie, a zarazem smaczne. Polecam.

5 plastrów karkówki,
2 pory,
1 cebula,
½ szkl śmietany 18%,
¼ szkl wina czerwonego półwytrawnego,
1 łyżeczka posiekanej pietruszki (świeżej lub mrożonej),
sól,
pieprz,

Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, solimy, pieprzymy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, a pora w talarki. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia mięso posypujemy porem i cebulą, całość podlewamy winem. Do śmietany dolewamy ¼ szkl wody, wsypujemy pietruszkę, mieszamy i polewamy mięso na 5 minut przed końcem pieczenia.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz