czwartek, 13 października 2011

Kalafior z pulpetami pod beszamelem

To jedno z popisowych dań dla moich gości, zawsze proszą o przepis, jest naprawdę pyszne.


Składniki:

500 g mieszanego mielonego mięsa,
1 średni kalafior,
10 średnich marchewek,
2 cebule,
1 pęczek natki pietruszki,
1 żółtko,
3 łyżki tartej bułki,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
200 g śmietany kremówki,
sól,
pieprz,

Mięso mielone mieszamy razem z żółtkiem, tarta bułką i 1-ą cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy na pikantnie solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy dokładnie z każdej strony. Zdejmujemy i odstawiamy, najlepiej w ciepłe miejsce.
Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy 15 minut w trzech szklankach osolonego wrzątku. Następnie myjemy kalafior, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do marchewki po 5 minutach gotowania.
Marchew i kalafior odcedzamy zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło w garnku i dodajemy cebulę, jak się cebula zeszkli posypujemy ją mąką i zasmażamy. Dolewamy do garnka 2 szklanki wywaru jarzynowego i śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu 5 minut. Wkładamy do sosu kalafior, marchewkę i kotlety, krótko podgrzewamy. Na koniec posypujemy danie natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz