niedziela, 9 października 2011

Gołąbki w sosie pomidorowym

Wczoraj na obiad były gołąbki, to jest mój przepis.

Składniki:
1 duża kapusta biała,
1 kg mięsa mielonego,
2 szklanki ryżu,
3 pomidory,
sól,
pieprz ziołowy,


Kapustę gotujemy z dwóch stron, wyjmujemy, wycinamy głąb i zdejmujemy liście.
Ryż gotujemy 10 minut i przelewamy zimną wodą. Przygotowujemy nadzienie, mieszamy ryż razem z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy liść kapusty kładziemy farsz, zakładamy z obu stron brzegi liścia i zwijamy do środka.
Dno garnka wykładamy liściem kapusty i układamy na nim zawinięte gołąbki, podlewamy osoloną wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Przygotowujemy sos – pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok. 15 minut, na koniec solimy i pieprzymy. Kawałki pomidora możemy rozgnieść widelcem lub zmielić blenderem.
Wyjmujemy gołąbka i polewamy sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz