niedziela, 23 października 2011

Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami

Nie wiesz co zrobić na obiad? Masz mało czasu? Spróbuj makaron penne z kurczakiem...


Składniki:

1 pierś kurczaka,
6 pieczarek,
1 opakowanie makaronu penne (ja kupuje makaron Lubella Penne 0,40 kg),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
100 g sera o ostrym smaku,
200 ml słodkiej śmietany (36%),
oliwa,
ocet winny,
1 kostka rosołowa,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,


Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której wrzucamy kostkę rosołową, kilka szczypt oregano i bazylii. Jak kostka rosołowa się rozpuści wrzucamy kurczaka. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Jak mięso się usmaży przekładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody – tak żeby zakryć mięso – i dusimy na małym ogniu. Teraz smażymy na patelni cebulę i czosnek, jak cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i dusimy aż woda odparuje, następnie wrzucamy wszystko do mięsa i dusimy. Po 5-10 minutach dodajemy 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, oregano, bazylię oraz starty ser. Mieszamy aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszając czekamy aż się zagotuje.
Gotujemy makaron i podajemy wszystko razem.

2 komentarze:

  1. Robię takie samo penne lecz zamiast cebuli jest por, i nie bawie sie z tym podduszaniem tylko wszystko razem na patelni i dorzucam cieply makaron. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. 50 yr old Environmental Tech Ellary Linnock, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like "Trouble with Girls, The" and Lacemaking. Took a trip to St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim and drives a Mustang. Oficjalna strona

    OdpowiedzUsuń