niedziela, 28 sierpnia 2011

Zupa gulaszowa

Jakiś czas temu mąż poprosił mnie o ugotowanie zupy gulaszowej... w związku z tym że nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupy zaczęłam szperać w necie i szukać najlepszego przepisu. Po wielu eksperymentach stworzyłam własną zupę gulaszową:-) Niestety jest pracochłonna, ale spróbujcie ja zrobić, bo naprawdę warto.

Składniki:
mięso wieprzowe (łopatka lub gulaszowe), 70-80 dag
cebula, 2 sztuki
pieczarki, 30 dag
marchewki, 2 duże sztuki
pietruszka, 1 sztuka
papryka czerwona lub żółta, 2 sztuki
ogórek konserwowy, 6 sztuk
kukurydza, 1 puszka
groszek, ½ puszki
pomidor, 1 sztuka
koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki
liść laurowy, 2 sztuki
ziele angielskie, 4 sztuki
sól
pieprz
ostra papryka

Przygotowanie:
1.      Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, później dorzucamy cebulą. Jak się usmaży wrzucamy do garnka, zalewamy wodą wg uznania, ale ok. pół garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
2.      Pieczarki kroimy w plasterki, obsmażamy i dodajemy do mięsa.
3.      Jak mięso będzie już trochę miękkie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
4.      Następnie kroimy ogórki i paprykę w cienkie paski, i dodajemy do garnka.
5.      Pomidora zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy na sicie i dorzucamy wszystko do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
6.      Na koniec zagęszczamy wodą z mąką lub śmietaną z mąką.

Oto rezultat:
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz