sobota, 24 września 2011

Ciasto Krajanka


Składniki:

6 jaj,
1 szkl mleka,
1 margaryna,
2 szkl cukru,
3 szkl mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kisielu czerwonego (truskawkowego, wiśniowego),
2 łyżki kakao,
kwaśny dżem

Margarynę ucieramy z cukrem, później (cały czas ucierając) dodajemy po 1 żółtku. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pianę z 6 białek i wszystko mieszamy. Dzielimy na 3 części, do jednej części dodajemy kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej nic nie dodajemy, dzięki temu powstaną nam 3-y kolorowe placki. Pieczemy 3 placki w temperaturze 180 º C przez około 30 minut.
Przekładamy ciepłe placki dżemem.

1 komentarz: