wtorek, 6 września 2011

DELICJA

... ciasto mojej mamy... delicja jest połączeniem masy serowej i jabłek, co daje jej ciekawy i niepowtarzalny smak... trochę kwaskowatości z jabłek i agrestu, a trochę słodkiego ugotowanego sera... PYCHA

Ciasto:
½ kg mąki
1 szkl cukru pudru
20 dag margaryny albo masła roślinnego
2 jajka (1 żółtko + 1 całe jajko)
1 cukier waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę siekamy razem z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki. Pieczemy w temperaturze ok. 200 º C przez 20-30 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe.

Masa serowa:
½ kg sera zmielonego
1 szkl cukru
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
3 jaja (2 całe, 1 żółtko)
Jaja, cukier, masło ucieramy, dodajemy zmielony ser – gotujemy. Następnie dodajemy rozpuszczony budyń w pół szklance mleka i mieszamy aż się wszystko zagotuje. Zostawiamy do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:
1 litrowy słoik jabłek
1 galaretka agrestowa
Jabłka mieszkamy z galaretkę i chwilę gotujemy.
(Wersja dla bardziej pracowitych - 1 kg jabłek ucieramy na tarce, dodajemy pół szkl cukru, 1 galaretkę agrestową i wszystko smażymy)

Gdy mamy już wszystkie placki i dwie masy, przekładamy ciasto. Na 1-en placek wykładamy masę serową, przykrywamy 2-im plackiem, na ten wykładamy jabłka i przykrywamy trzecim plackiem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz