wtorek, 6 września 2011

Masełkowy kurczak

Składniki:
3 udka kurczaka (lub 1 pierś kurczaka)
2 duże marchewki
1 pietruszka
2 duże cebule
50 g masła
pół selera
por



Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w większą kostkę.
Gotujemy udka kurczaka i wyżej wymienione warzywa. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości ( tak żeby zostały jak największe kawałki mięsa) a warzywa odcedzamy. Odlewamy około 1 szkl wywaru. Pozostały wywar z kurczaka i warzyw nie będzie nam potrzebny, a więc przy okazji można zrobić rosół:-)
Jeżeli nie mamy kurczaka ani piersi, i a mamy np. schab to możemy to również przygotować ze schabu.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę, później dodajemy pora. Przekładamy do garnka cebule, kurczaka i warzywa, podlewamy troszeczkę wywarem i czekamy aż się wszystko zagotuje, następnie zagęszczamy wodą i mąką, i znowu czekamy aż się zagotuje.
Podajemy z ryżem albo ziemniakami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz