sobota, 24 września 2011

Zupa Neapolitańska

Zupa pasuje na różne imprezy, jest ciekawa i inna niż wszystkie tradycyjne zupy. Na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonna, ale to tylko złudzenie. Polecam.

Składniki:

2 udka kurczaka,
3 marchewki,
2 pietruszki,
¼ selera,
½ kg pieczarek,
1 por,
2 łyżki masła,
20 dag serka topionego śmietankowego lub gouda,
10 dag serka topionego ziołowego,
500 g makaronu Rosmarino – jest to makaron w kształcie ziarenek ryżu
sól,
pieprz,


Udka kurczaka gotujemy w ok. 3 litrach wody. W drugim garnku gotujemy makaron. W tym czasie marchewkę, pietruszkę, selera i pieczarki ucieramy na tarce. Pora kroimy w talarki i smażymy na maśle, następnie dodajemy do niego pieczarki i za chwilę pozostałe starte warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, smażymy 8-10 minut. Jak kurczak się ugotuje wyjmujemy go i oddzielamy mięso od kości (dzielimy kurczaka na małe kawałki, takie jak do potrawki). Do wywaru wrzucamy utarte warzywa i kawałki kurczaka – gotujemy. Serki topione zalewamy szklanką rosołu i miksujemy, dolewamy do zupy, solimy i pieprzymy do smaku.
Podajemy tak jak rosół, wsypujemy do miski makaron i zalewamy zupą.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz