środa, 14 września 2011

Placek po zbójnicku

Lubicie placki ziemniaczane? Mam fajny pomysł na obiad – placek po zbójnicku. Zachęcam do wykonania i wyrażenia opinii.

Składniki na sos:

600 g wołowiny albo mięsa gulaszowego,
150 g pieczarek,
1 cebula,
1 papryka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
mąka,
3 liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,


Składniki na placki ziemniaczane (z tej porcji wychodzą 3-4 średnie placki):

5-6 ziemniaków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
cebula,
jajko,
sól,
pieprz,

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby zakryć mięso, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Kroimy cebule i paprykę w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, później dorzucamy pieczarki. Jak mięso będzie już miękkie dorzucamy do niego cebulę, pieczarki, paprykę i gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy koncentratem, solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy wodą i mąką.

Teraz smażymy placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce, albo przepuszczamy przez maszynkę elektryczną. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy duże placki – jeden na całą patelnie. W zależności od tego jakiej wielkości mamy patelnie tyle wyjdzie nam placków. Ja placki smażę na średniej patelni i z tego przepisu mam 3-4 placki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz