niedziela, 9 października 2011
Ciasto toffi
Składniki na ciasto:
½ kg mąki,
½ szkl cukru pudru,
15 dag miodu,
½ margaryny,
2 jaja,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Składniki na bitą śmietanę:
½ litra śmietany 36 %,
cukier waniliowy,
3 łyżki żelatyny,
Składniki na masę:
1 puszka masy krówkowej/kajmakowej,
120 g orzechów włoskich,
Margarynę i miód rozpuszczamy w garnku. Na stolnicę sypiemy przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sodę, wybijamy 2 jajka i dolewamy margarynę z miodem – wszystkie składniki łączymy i pieczemy 2 placki w temperaturze 180 º C przez około 20 minut.
Śmietanę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, później studzimy i wlewamy do śmietany - cały czas ubijając.
Przekładamy ciasto. Na dolny placek smarujemy bitą śmietanę i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to ciasto wyglada rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń